ALFA HİDROKSİ ASİT

Alfa-hidroksi asitler, genellikle bitki bazlı kaynaklardan türetilen bir grup asit bileşiğidir. En yaygın olanları arasında laktik (ekşi sütten elde edilir), glikolik (şeker kamışından elde edilir), sitrik (limondan elde edilir) ve malik (elmalardan elde edilir) vardır. Hepsi cilt yüzeyinde kimyasal eksfolyant olarak etki etse de, boyutları ve daha sonra penetrasyon ve etki gücü bakımından farklılık gösterirler.

CİLDE FAYDALARI: 

  • Yüzeysel bir eksfoliandır: Cilt hücreleri öldüğünde, genellikle bir araya toplanabilir ve cildin üstüne yapışabilir. Alfa hidroksi asitler onları bir arada tutan "yapıştırıcıyı" çözer ve nazikçe soyulmalarına yardımcı olur. Sonuç ise istediğiniz şeylerin hemen hemen hepsidir, yani: artan parlaklık, daha pürüzsüz bir doku ve daha az koyu nokta. AHAler, fiziksel eksfolianların ( manuel ovalama) kızarıklık ve iltihaplanma ile sonuçlanabileceği hassas cilde sahip kişiler için daha iyi bir seçimdir.

  • Kolajen üretimini arttırır: AHA'lar sadece epidermis üzerinde çalışmaz; ayrıca derinin daha derin tabakası (veya dermis) üzerinde de etkileri olabilir. Daha fazla kolajen, daha az çizgi ve kırışıklık demektir.

  • Antioksidan faydalar sunar: AHA'lar arasında özellikle sitrik asidin antioksidan özellikleriyle öne çıkar ve serbest radikal hasarıyla savaşmak ve koyu lekeleri aydınlatmak için harika bir seçimdir.

  • Hidrat: Glikolik asit, malik asit ve laktik asit nemlendiricilerdir, yani cilde su çekerler. Özellikle laktik asit kuru cilde sahip olanlar için en iyi seçimdir.

BİLEŞEN TÜRÜ: Asit / kimyasal eksfoliye edici

BAŞLICA FAYDALARI: Donukluğu en aza indirmek ve dokuyu eşitlemek için cildin üst katmanlarını pul pul döker; Bazı AHA'lar ayrıca kolajen üretimini uyarabilirken, bazıları ise antioksidan ve nemlendirme özelliklerine sahiptir.

KİMLER KULLANMALI: Geniş etki yelpazesi göz önüne alındığında cilt tipinize göre doğru alfa hidroksi asidi ve konsantrasyonunu bulduğunuz sürece, çoğu kişi AHA'lardan yararlanabilir.

NE İLE KULLANILMALI/ NE İLE KULLANILMAMALI: Peptitler AHA'ların penetrasyonunu yavaşlatarak daha az rahatsız edici hale getirir. Bunları ayrıca nemlendirici malzemelerle de eşleştirebilirsiniz. Retinoidleri ise günün aynı saatinde AHA'larla kullanmaktan kaçının ve tahrişi en aza indirmek için hem BHA'ları (salisilik asit gibi beta hidroksi asitler) hem de AHA'ları kullanırken dikkatli olun.